Exotické marmelády z celého světa: Cesta chutí a vůní
Marmeláda, sladký poklad skrývající se ve sklenicích, nemusí být jen tradiční záležitostí s jahodami, meruňkami či švestkami. Svět nabízí nepřeberné množství exotického ovoce, které se proměňuje v lahodné a netradiční marmelády, otevírající dveře do fascinujícího světa chutí a vůní. Pojďme se společně vydat na cestu za těmi nejzajímavějšími exotickými marmeládami z celého světa.
Asie:
Kumquat: malý citrusový plod s tenkou slupkou, který se zpracovává celý i s kůrou. Marmeláda z kumquatu má sladkokyselou chuť s lehce nahořklým podtónem. Je výborná k sýrům, pečivu i do jogurtů.
Yuzu: japonský citrus s výraznou aromatickou vůní a kyselou chutí. Marmeláda z yuzu je osvěžující a netradiční, hodí se k rybám, drůbeži a dezertům.
Mango: sladké a šťavnaté mango se v marmeládách snoubí s kořením jako zázvor, kardamom či chilli, což vytváří exotickou harmonii chutí. Skvěle doplňuje jogurty, zmrzliny a palačinky.
Durian: kontroverzní ovoce s výraznou, pro někoho až nepříjemnou vůní. Marmeláda z durianu má krémovou konzistenci a specifickou chuť, kterou si buď zamilujete, nebo ji nenávidíte.
Lichi: sladké a aromatické lichi s bílou dužinou se proměňuje v jemnou a elegantní marmeládu, která je výborná samotná, s pečivem i k sýrům.
Jižní Amerika:
Guava: ovoce s bílou, růžovou či červenou dužinou, které má sladkou a mírně muškátovou chuť. Marmeláda z guavy je výborná na toasty, k sýrům a do pečiva.
Mango: i v Jižní Americe je mango oblíbenou surovinou pro marmelády. Zde se často kombinuje s passion fruit a vytváří tak osvěžující tropickou kombinaci.
Passion fruit (Maracuja): kyselé a aromatické ovoce s charakteristickou vůní. Marmeláda z passion fruit je osvěžující a skvěle se hodí k dezertům, jogurtům a zmrzlinám.
Acerola: malé červené plody s vysokým obsahem vitaminu C. Marmeláda z aceroly má kyselou chuť a je skvělým zdrojem antioxidantů.
Afrika:
Baobab: plody baobabu mají práškovitou dužinu s kyselou chutí. Marmeláda z baobabu je netradiční a nutričně bohatá, obsahuje vysoký podíl vlákniny a vitaminu C.
Marula: ovoce s žlutou slupkou a bílou dužinou, ze kterého se vyrábí i likér Amarula. Marmeláda z maruly má sladkou a mírně kyselou chuť.
Karibik:
Papája: sladké a šťavnaté ovoce s oranžovou dužinou. Marmeláda z papáji je jemná a krémová, skvěle se hodí k sýrům a do pečiva.
Ananas: sladkokyselý ananas se v marmeládách často kombinuje s rumem a kořením, což vytváří karibskou atmosféru.
Výběr té správné marmelády:
Při výběru exotické marmelády se řiďte vlastními chuťovými preferencemi. Nebojte se experimentovat a zkoušet nové kombinace chutí. Kvalitní marmeláda by měla obsahovat vysoký podíl ovoce a minimum přidaného cukru. Dbejte na původ surovin a volte raději marmelády z lokálních zdrojů, pokud je to možné.
Exotické marmelády nejsou jen lahodným doplňkem snídaně, ale i skvělým způsobem, jak obohatit svůj jídelníček o nové chutě a vůně. Můžete je použít k přípravě dezertů, do jogurtů, k sýrům, maso nebo jako glazuru na pečené maso. Fantazii se meze nekladou. Prozkoumejte svět exotických marmelád a objevte své nové oblíbené chutě!
Tento článek se snaží pokrýt co nejvíce exotických marmelád, nicméně existuje jich mnohem více. Doufáme, že vás inspiroval k objevování nových chutí a vůní.