Kompletní výprodej do 31.5.2024

Tradiční linecké cukroví

IMG_2389

Ingredience:

  • 300 gramů hladké mouky
  • 200 gramů másla
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • citronová kůra z 1 BIO citronu

Na potření:

Jahodová, malinová či jiná oblíbená marmeláda

 IMG_2391

IMG_2386

Postup:

  1. Máslo si vyndáme hodinu předem z lednice a rozkrájíme na malé kostky.
  2. V míse smícháme mouku a cukr metličkou. Cukru je dobré dát 90 gramů klasického a 10 gramů vanilkového.
  3. Přidáme máslo a prsty rychle utvoříme drobenku.
  4. Poté přidáme žloutek a citronovou kůru a opět rychle zpracujeme v hladké těsto.
  5. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň přes noc odležet v lednici. Nejlépe však 3 dny.
  6. Troubu si rozehřejeme na 160 stupňů.
  7. Z těsta odkrojíme kousek, který rozválíme na tenký plát, nejlépe to jde mezi dvěma pečicími papíry. Zbytek těsta vrátíme zpět do lednice.
  8. Vykrajujeme požadované tvary a dáváme na plech.
  9. Před pečením ještě plech dáme do chladu. Díky tomu zůstanou všechny kousky po upečení stejné a křehké.
  10. Pečeme cca 10 minut, dokud cukroví nezrůžoví.
  11. Přendáme na mřížku a necháme vychladnout.
  12. Před tím, než budeme cukroví mazat marmeládou, si vrchní dílky zvlášť pocukrujeme moučkovým cukrem.
  13. Skvělý trik je, že po slepení vložíme ještě malou lžičkou extra dávku marmelády do vytvořené výkroje.
  14. Uchovávejte v chladu a suchu, nejlépe v uzavíratelné krabičce.

IMG_2388

 Recept je od naši milé autorky Lenky

lenka_nyvltova Lenka Nývltová je bloggerka, influencerka, nutriční specialistka, ale taky máma a vášnivá kuchařka, sportovkyně a cestovatelka.
Jejím hlavním koníčkem je jídlo a vaření. Na svém blog lifefoodtravel.cz, který založila v roce 2012 a stejnojmenném instagramu se svými čtenáři sdílí tipy na zdravé recepty a vyvážené
stravování. Zájem o zdravou stravu ji přivedl až ke kurzům holistické výživy, které absolvovala.
Lenka ráda své dva koníčky: cestování a jídlo, spojuje dohromady – poznávání nových tradic a kultur skrz kuchyni je totiž to nejlepší, proto na blogu najdete i její zápisky z cest a tipy na restaurace a kavárny, kde se dobře napít a najíst.